Purgel Zoltán honlapja
purgel.hu

II. Kurca-parti Dalos Találkozó

Nótaszótól volt hangos a szegvári Művelődési Ház június 23-án, délután. A házigazda Szegvári Rozmaring Népdalkör a tavalyi dalos találkozó után ebben az évben is megszervezte a rendezvényt.
Nagy Sándorné, a rendezvény konferansziéja köszöntötte az összegyűlt vendégeket, Szenczi Sándorné Polgármestert, Nagy Sándor alpolgármestert, Gyömbér Ferencné jegyzőt, Tóth Lászlónét, a Forray Máté Általános Iskola igazgatóját, Lukács Istvánné önkormányzati képviselőt, majd megkérte Szenczi Sándorné Piroskát, hogy mondja el köszöntőjét.

Elsőként a Hódmezővásárhelyi Rozmaring Népdalkör lépett fel. Nagy örömmel jöttek a testvér szegvári (Rozmaring) népdalkörhöz. Az elmúlt évben ünnepelték megalakulásuk ötödik éves évfordulóját. 2002-ben Deszken az országos minősítőn ezüst fokozatot értek el, ez év tavaszán a térségi minősítőn kiváló minősítést kaptak. Vezetőjük Farkas Ferencné. Észak-bánáti népballadákat és bordalokat adtak elő.

A Fábiánsebestyéni Rózsa Kórus 2000-ben alakult, vezetője Páli Istvánné és Snejder Andrásné. Meghívták a térség népdalköreit a hamarosan következő fábiánsebestyéni falunapokra. 
A kórus elénekelte a Nyugdíjas Himnuszt is, a közönség soraiban sokan elérzékenyültek a nóta hallatán.

A fábiánsebestyéni dalkör után a Földeáki Citerazenekar és Pávakör fellépése következett. Ők 1974-ben alakultak. 1978-ban a Citerazenekar Megyei Kiváló minősítést kapott. 1984-ben megalakult az asszonyokból álló Pávakör, ettől az évtől kezdve együtt gyakorolnak és lépnek fel. 
A Pávakör 1985-ben országos bronz minősítést nyert el, majd 1987-ben országos ezüst értek el a citerazenekarral együtt. 1998-ban Csorváson nívódíjat kaptak. Négy országos ezüst minősítést mondhatnak maguknak. 
Az ország majdnem minden területét bejárták fellépéseikkel, sőt Romániában is voltak egy háromnapos turnén, sikerrel szerepeltek az Egri Népzenei Fesztiválon, nagy elismerést váltott ki az Abasári Katonadalok Fesztiválján való fellépésük. 2004-ben 30 éves munkájuk elismeréséért megkapták a Földeákért Címet. 
Vezetőjük Vass István. 

A következő fellépő az eperjesi Kéknefelejcs Népdalkör volt. 
Eperjes mindössze 700 lelket számláló kis falu a Csongrád- és Békés megyei  határon. Túlnyomórészt idősek lakják, de a falu mozgalmas életére vallanak a gyakori kirándulások, nyugdíjas összejövetelek. Az együtt eltöltött idő általában közös énekléssel zárul, ebből adódott az ötlet is: miért ne énekeljünk együtt szervezett formában?
Tavaly novemberben állt össze a kis csapat, azóta néhány alkalommal szórakoztatták a falu apraja-nagyját. 
Tavasszal közel 130 fellépőt számláló népdalkörök találkozóját szervezték meg, ahol igen színvonalas előadásban hallhatták a házigazda Szegvári Rozmaring Népdalkör műsorát is. 
Vezetőjük Szalnokiné Molnár Éva.

Az ötödik fellépő a 2. Kurcaparti Dalos Találkozó szervezője, a Szegvári Rozmaring Népdalkör volt. Nagy büszkesége Szegvárnak a Rozmaring Népdalkör. Jelenlegi vezetője ifj. Ternai József, aki három éve irányítja a népdalkört. Ő előtt hosszú évekig Gémes Mihály vezette a népdalkört, Akit 2002-ben Szegvárért Emlékéremmel tüntetett ki Szegvár Önkormányzata.

Nagy Sándor Szegvár alpolgármestere 2. Kurcaparti Dalos Találkozó feliratú díszkorsót (amit a szegvári Nagybata Mária festett), és cserepes rozmaringot ajándékozott minden fellépő dalkörnek.

Ternai József (ifj. Ternai József édesapja) virágcsokrot adott mindazon személyeknek, akik segítették a népdalkör útját. Virágcsokrot kapott Szenczi Sándorné, Tóth Lászlóné, Dr. Vargáné Angéla, Kovács Ildikó, Nagy Sándorné.

Jövőre ugyanitt veletek! – köszönt el a közönségtől ifj. Ternai József. 
De talán még most is szól a nóta az Újiskolában tartott közös vacsora után…

Fotóim megvásárolhatók a Purgel.hu weboldalamon, ahol több tízezer fotóm tekinthető meg rendezett formában.

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató