Purgel Zoltán honlapja
purgel.hu

Szegvári búcsú

A szeptember nemcsak az ősz közeledtét, az iskolakezdést, hanem a búcsú ünnepét is jelzi a szegvári emberek számára.
Szeptember 4-én nagy ünnep volt a szegvári Római Katolikus Templomban. Az ünnepi szentmise 10 órakor kezdődött, amit Kovács Sándor, szegvári születésű, soltszentimrei plébános celebrált.

De mit is értünk búcsú alatt?

Az apostolok Jézustól hatalmat kaptak: „…amit megköttök a Földön, meg lesz kötve a Mennyben is, és amit elengedtek a Földön, az el lesz engedve a Mennyben is…” Hatalmat kaptak a bűnbocsánatra, és hatalmat kaptak a végtelenül irgalmas Isten jóvoltából a bűnökért járó büntetés elengedésére is. A gyónáskor megszabadulunk az örök kárhozattól, de a bűnökért járó időlegesen tartó büntetéstől nem. Szenvedni kell itt a földön, vagy a tisztítótűzben. Az Egyház Krisztustól kapott hatalmánál fogva az időleges büntetéseket is elengedheti: ez a búcsú.
Sem a bűnbocsánat, sem a büntetések elengedése nem automatikus: az emberi közreműködés is szükséges hozzá. A bűnöket meg kell vallani, és meg is kell bánni. A büntetések elengedéséhez, a búcsú elnyeréséhez az Egyház által előírt feltételeket, elégtételi cselekedeteket kell teljesíteni.
A templomi búcsú elnyeréséhez a templom védőszentjének napján gyónni, áldozni, és a templomban a pápa szándékára imádkozni kell egy-egy Miatyánkot, Üdvözlégyet, Hiszekegyet.
A templomi búcsú elnyerése teljes búcsút, a bűnökért járó minden büntetés elengedését jelenti, ami a tisztítótűzben szenvedő lelkekért is felajánlható.

A szentmisére sok szegvári és Szegvárról elszármazott jött el. 
De nincs igazi búcsú kirakodóvásár nélkül! Sok kereskedő árulta portékáját sátorában. Az eddig megszokott helyszín, a piactér és környéke erre tökéletes volt.

Fotóim megvásárolhatók a Purgel.hu weboldalamon, ahol több tízezer fotóm tekinthető meg rendezett formában.

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató