Purgel Zoltán honlapja
purgel.hu

A facebook másik arca

2016. február 10-én a facebook minden előzetes értesítés nélkül zárolta fiókomat. Nem tudtam belépni fiókomba, nem tudtam kezelni facebook oldalaimat és facebook csoportjaimat. Ha megpróbáltam belépni fiókomba, akkor a következő (helytelen fogalmazású) üzenetet kaptam:

A fiókod biztonságok okokból ideiglenesen zárolva van. Ha ez a fiók a valódi nevedet és személyes adataidat tükrözi, kérjük, segíts ennek ellenőrzésében.

Természetesen rákattintottam a folytatásra, ahol ismerőseim fényképeit láttam, majd ki kellett választanom a hozzá tartozó neveket. Ezt a folyamatot sikeresen végig is csináltam, de mégsem kaptam vissza fiókomat. Bejött egyűrlap, ahol azt kérték, hogy töltsek fel egy olyan igazolványt, amellyel tudom igazolni, hogy én egy valós személy vagyok és hogy én használom a facebook-ot. Ezt azonnal megtettem, feltöltöttem a személyi igazolványom és a lakcím kártyám színesben, 200 dpi felbontásban beszkennelt képét. Szeretném megjegyezni, hogy nem a facebook miatt szkenneltem be igazolványaimat, ez a fájl már legalább 8 éve megvolt, ugyanis ezt használtam például domain regisztrációkor vagy az általam vezetett civil szervezet EU-s pályázatának benyújtáskor.
16 óra múlva a következő üzenetet kaptam a facebook-tól emial üzenetben:

Hi,
Azért kértük tőled fiókod megerősítését, mert biztonsági rendszereink arra a következtetésre jutottak, hogy esetleg nem a valódi személyazonosságodat használod, vagy hogy esetleg több fiókod van. Ha már megpróbáltál belépni a www.facebook.com címen, és a megjelenő útmutatást követve megpróbáltad igazolni a személyazonosságodat, de nem sikerült a folyamat végére jutnod, más módon kell megbizonyosodnunk a személyazonosságodról.
A következőképpen kell eljárnod:
1. Használj lapolvasót, vagy készíts digitális fényképet egy olyan hivatalos, fényképes személyazonosító okmányról (például jogosítványról vagy útlevélről), amely feltünteti teljes nevedet (vezeték- és utónév), valamint a születési dátumodat.
2. Válaszolj közvetlenül erre az e-mailre, és csatold az üzenethez az azonosító okmány képét.
3. Mi ellenőrizzük az azonosító okmány és a fiókadatok egyezését, és a probléma megoldását követően véglegesen töröljük személyazonosító okmányaidat a rendszerünkből.
Kérjük, hogy most, halogatás nélkül küldj a megfelelő azonosításra alkalmas képet, hogy segíteni tudjunk neked visszajutni Facebook-fiókodba. Fontos tudni, hogy a kérést csak akkor tudjuk feldolgozni, ha elküldted a megfelelő azonosítási információkat. A megfelelő azonosítási információk elküldésének elmulasztása továbbá a kérés elutasításával jár.
Elnézést kérünk az esetleges kellemetlenségért.
Amennyiben a folyamattal kapcsolatban további kérdéseid vannak, kérjük, keresd fel a Súgóközpontot a következő címen:
https://www.facebook.com/help/?page=1132
 A támogatási üzenetmappa új üzeneteinek megtekintése: [TÖRÖLVE]
Köszönettel:
a Facebook csapata

Rosszul esett ez az eljárás, egyszerűen nem értettem, hogy miért nem fogadták el a személyi igazolványom és a lakcímkártyám szkennelt változatát. Szeretném megjegyezni, hogy kiadványszerkesztő-grafikus vagyok, prémium minőségű lapszkennerem van, amellyel kiváló minőségben készítettem el az igazolványaim másolatát. Úgy gondolom, hogy az 1:1 méretarányban a 200 dpi-s felbontás megfelelő arra, hogy azonosítani tudjanak. A fájlon teljes egészében látszódnak az igazolványaim, kiválóan olvashatóak az adataim, és fényképem is tökéletesen látható. Tehát összefoglalva, megalázónak éreztem ezt az egészet, de mivel ki voltam szolgáltatva a facebook-nak azzal hogy üzleti oldalaimat és csoportjaimat nem tudtam kezelni, üzeneteimhez nem tudtam hozzáférni, ezért haladéktalanul válaszoltam erre az e-mailre, s másolatban most a jogosítványomról készítettem szkennelt fájlt, és ezt mellékelve az alábbi üzenetet küldtem el.

Tisztelt Facebook csapat!
Mellékelem a jogosítványomat, bízom benne, hogy ezen már jól látszanak az adataim.
Kérem válaszoljanak az alábbi 2 kérdésemre.
1. Én úgy gondolom, hogy az előzőleg elküldött személyi igazolványomon is jól látszódtak az adatok. Kérem írják meg, hogy mely adatokat NEM látták jól.
2. TUDNI SZERETNÉM, hogy miért van ez az eljárás ellenem, melyek voltak azok az okok, amelyek miatt ezt teszik. Kérem írják meg számomra ezeket az okokat. Én úgy gondolom, hogy NEM VÉGEZTEM semmilyen törvénytelen dolgot, vagy NEM SÉRTETTEM meg a szabályokat. Én úgy gondolom, hogy ez egy igazságtalan eljárás.
Nagyon elszomorít, hogy a Facebook ezt teszi. 🙁
Purgel Zoltán

Azt jó megoldásnak tartom, hogy a facebook próbálja kiszűrni a fiktív profilokat. De ne így tegye! Lehetett volna úgy, hogy nem zárolja egyből a profilomat, hanem például ad két hetes határidőt, hogy igazoljam magam. S ha mondjuk két hétig nem igazolom magam, akkor csak azután zárolja a fiókomat.

Ez így igazságtalan, mert én így azt érzem, hogy a facebook egyoldalúan bármit megtehet. Ráadásul én nem adtam erre a tisztességtelen eljárásra semmilyen okot. 5 éve vagyok facebook felhasználó (nemrég köszöntött ez alkalomból a facebook), több mint 1200 ismerősöm van, olyan profilképem van fent, amely műteremben készült profi fotós által, a facebook-on megadott telefonszámom hiteles. Egyértelműen beazonosítható vagyok, s úgy gondolom, hogy az első körben beküldött igazolványaim is ezt támasztják alá. Nem követtem el szabálytalanságot vagy törvénybe ütköző dolgot.

Én (felvállalva nevemet) ezt az egészet azért írtam le, mert engem rendkívül megalázott a facebook ezzel az eljárással. És nem azért, mert nem tudtam elolvasni hírfolyamomat, hanem azért, mert nem tudtam belépni üzleti oldalaimra, saját csoportjaimba, és nem tudtam hozzáférni üzeneteimhez sem. És ez az egész csak azért, mert a facebook egyoldalúan mindezt bárkivel megteheti bármilyen következmények nélkül. Nem tudtam ezzel a kérésemmel kapcsolatba lépni a facebook-kal, nincs ugyanis e-mail címük és telefonszámuk sem. Jelenleg várom az elküldött jogosítványomra és kérdésemre a választ, továbbra sem tudok belépni, majd válaszolnak akkor, amikor akarnak – mert ezt is megtehetik.
Én egyáltalán nem vagyok facebook ellenes, szeretem is használni, de úgy gondolom, hogy jó ha ismerjük a facebook másik arcát is.

Purgel Zoltán

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató