Purgel Zoltán honlapja
purgel.hu

Sikeres volt az önkormányzat „Intelmek, ha zengenek…” című pályázata

A 12-18 éveseknek meghirdetett pályázatra 15 pályamű érkezett. Az első három helyezettet oklevéllel, a többiek munkáját emléklappal jutalmazta a kéttagú zsűri. A díjátadásra az az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére megrendezett ünnepségen, október 23-án, a művelődési házban került sor. 

Szegvár Nagyközség Önkormányzata idén ősszel hirdette meg először „Intelmek, ha zengenek…” című pályázatát. A pályázat a községben élő általános iskolásoknak szólt, a témája pedig, hogy a fiatalok milyen tanácsokkal, intelmekkel látnák el hasonló korú társaikat. 

Ahhoz képest, hogy ez az első év, amikor a pályázat meghirdetésre került, szép számú, 15 darab pályázat érkezett be az október 13-i határidőig. Az önkormányzat felkérésére a beérkezett pályaműveket egy kéttagú zsűri bírálta el. A zsűri elnöke, Pokorny Szilárd kommunikációs szakember, újságíró, szerkesztő és Pöszmet Zsolt, a községi könyvtár vezetője. 

A zsűri a 15 résztvevő közül az első, a második és a harmadik helyezettet oklevéllel, a többi résztvevő munkáját emléklappal díjazta.

Pokorny Szilárd a pályázók méltatása során kiemelte, hogy piros betűs forradalmi ünnepeink eseményeiben, akár 1848. március 15., akár 1956. október 23-áról van szó, a fiatalság kiemelt szerepet játszott. Ezért is lenne kívánatos, ha a fiatalok a közéletben is a jelenleginél erőteljesebben tudnák hallatni a hangjukat. Hozzátette: ezért is fogadta örömmel a szegvári önkormányzat kezdeményezését, mert ez egy kiváló lehetőség arra, hogy a helyi nyilvánosságban a nagyközség fiataljainak is megjelenjen a véleménye.

Az első három helyezett, akik munkásságát a zsűri oklevéllel ajándékokkal, ismerte el:

  • Első helyezés: Kiss Bálint Balázs
  • Második helyezés: Csikós Amanda
  • Harmadik helyezés: Szabó Levente

Emléklapot vehetett át Csatordai Réka, Csatordai Zsófia, Farkas Rebeka, Földi Roland, Horvát Krisztina, Pap Marcell, Pap Vera, Pintér Lara Krisztina, Sinka Bence, Szlapák Nóra Zita és Varga Patrik Szilárd.

A díjazott pályaműveket a Szegvár Online az alábbiakban közli.

Első helyezés: Kiss Bálint Balázs

„Intelmek, ha zengenek”

Kiss Bálint Balázs vagyok, 14 éves szegvári tanuló. Szeretném megfogalmazni a tanácsaimat főként a korombeli fiataloknak, és fiatalabbaknak, de akár felnőtteknek is akadhatnak érdekes és elgondolkodtató intelmeim. Ezeket többnyire a saját tapasztalatomból gyűjtöttem.

Ha sikeres szeretnél lenni az életben, akkor fontos megjegyezned egy dolgot: légy kíváncsi! A kíváncsi ember sok dolgot kipróbál, és tapasztalatokat szerez, amit később tudásként használhat fel. Ha kíváncsi vagy, több dologról tudsz majd beszélgetni másokkal, ez segít az emberi kapcsolatok kialakításában.

A tapasztalatoknak és megszerzett információknak értéke lesz, ha kitartóan tanulsz. A tanulást nem szabad elhanyagolni, mert sok esélyt és lehetőséget lehet elpazarolni, amit később már hiába bánsz meg. Idővel a befektetett munkádnak gyümölcse lesz, ezért aki a legkitartóbb, annak lesz a legnagyobb sikere. Fontos, hogy mindig van hova fejlődni, és nem elég csak az iskolában teljesíteni. Gyakran a szabadidőnkből is áldozni kell a fejlődés érdekében.

Fontos, hogy legyenek konkrét és reális céljaid, amikért tudsz küzdeni, amikért reggel kikelsz az ágyból. A főbb célok mellett a kisebb célokról sem szabad megfeledkezned. A motiváció fenntartása érdekében javaslom, hogy a céljaidat kisebb fázisokból építsd fel. Ha így cselekszel, motivált tudsz maradni az elért kis sikerek miatt, és egy erős alapra támaszkodhatsz.

A tanulás mellett fontos, hogy legyenek barátaid. Sokat tanulhatsz tőlük, és felkelthetik az érdeklődésed más, elhanyagolt dolgok iránt, amikre kevesebb időt fordítottál. A barátaiddal szerzett közös élmények összekovácsolhatnak titeket egész életetekre, így igaz társakra találhatsz. Olyan emberekkel vedd körül magad, akik segítik a fejlődésed, nem pedig visszahúznak!

Barátokat nem csak a környezetünkből lehet szerezni. Érdemes ismerkedni más kultúrákból származó emberekkel és különböző nyelvekkel is.

A nyelvek tanulása nagyban kitárja előtted a világot. Más emberekkel ismerkedhetsz, új barátokat szerezhetsz, és más nézőpontokból is szemlélheted a világot. Sok tudományos forrást csak idegen nyelveken találhatsz meg, és akkor érzed majd igazán ennek a fontosságát. Ezért tartom elengedhetetlen dolognak a nyelvtanulást.

A sok tanulás közepette mindig maradjon időd a kikapcsolódásra, de nem mindegy hogyan! Lehet csak a számítógépes játékokkal játszani, de ennek vannak hátrányai. Válassz inkább aktív pihenést, mint például a sportolást, ami fejleszti a szervezetet, és alkalmas barátkozásra, és arra, hogy egy közösséghez tartozz, emellett élvezetes is. De egészségünk megóvása érdekében is érdemes a testmozgást választani. A sport tehát egy jó alternatíva a kikapcsolódásra, de ha egy kicsit egyedül szeretnénk lenni, akkor egy könyv társaságában is lehet fejleszteni  tudásunkat, szókincsünket.

Ezeket a leírt intelmeket tartom szem előtt én is a mai napig. Véleményem szerint a saját ismereteitekkel és történeteitekkel kiegészítve válnak egésszé és érthetővé a javaslatok.  Remélem, hogy tudtam segíteni azokon, akikben megvan a fejlődni akarás, hogy tudatosabb életet tudjanak élni, és sikerekben gazdagodjanak.

Kiss Bálint Balázs

Szegvári Forray Máté Általános Iskola, 8. b osztály

Második helyezés: Csikós Amanda

„Intelmek ha zengenek”

Készült a Szegvári Polgármesteri Hivatal Pályázatára

Munkámat Rozgonyiné Szabó Mária tanárnő segítette.

Én, mint hetedikes tanuló most intelmet szeretnék írni az eddigi élettapasztalataimról.

Felhoznám a rasszizmust, ugyanis 13 éves fejjel azt veszem észre, hogy az emberek az embertársukat sokszor a bőrük színe alapján ítélik meg. Szerintem meg kellene ismerni az embert magát, és az utána véleményt alkotni róla. Nem mindegy, hogy valaki jólelkű vagy szívtelen. Nem várhatjukel, hogy mindenki jószívű legyen! Hidd el, olyan nincs! A rossz embereket a családi körülmények, egy rossz párkapcsolat vagy akár a munkahelye változtatta olyanná, amilyenek most. A másiktól csak azt várd el, amit te is vele szemben teszel! Ezzel most nem arra célzok, hogy adj neki egy pólót és Ő adjon neked egy nadrágot. Gondolj csak bele! Jobb adni, mint kapni!

Nekem is sok mindenben kell változnom. Például, ha valamit elvállalok, akkor azt teljesítsem is. Ez minden ember számára fontos dolog! Persze valamennyien ejtünk hibákat, mégis emberhez, s helyzetekhez kellő módon szükséges viszonyulnunk, és mindezekhez türelmesnek lennünk.

A mai gyerekek nyelvén ezt mi úgy mondjuk talán- flegmaság.

Nagyon sok célom van, ami nyilván minden embernek is rajtam kívül. Először kijárom a 8. osztályt, ezután pályaválasztás, majd továbbtanulás.Ügyvéd szeretnék lenni, persze ahhoz, hogy az legyek, nagyon jól kell tanulnom. Én már óvodás koromban eldöntöttem, mi szeretnék lenni, ha nagy leszek, de az én korosztályomnak már ezen erősen is gondolkodnia kell. Melyik iskolába szeretne tovább tanulni? Milyen szakon? S lehetne sorolni a kérdéseket.

A jövőnk csak rajtunk múlik. Most ne csak arra gondoljunk, hogy mi lesz a munkánk, hol fogunk lakni, hány gyerekünk lesz. Most a környezetünkre gondoljunk!

Az emberek több mint 55,99% -a szennyezi a környezetet. Sok ember számára nem fontos az, hogy a szemetet melyik kukába dobja, mondjuk úgy, hogy csak a földre dobja.teljesen más az, ha egy almacsutkát dobsz el vagy egy műanyag palackot. Egyiket se tedd!

Egyre több a digitális eszköz. Én már abba is belegondoltam. lehet, hogy 2030-ban már robotok lesznek. Mi lesz majd? Robotok mennek el a boltba bevásárolni? Vagy mi lesz itt? Gondolkozzon el mindenki, hogyha így folytatjuk, akkor ez a bolygó, a mi Földünk egyszer kihal!

Köszönöm hogy megcsinálhattam ezt a feladatot, és felhívhattam mindenkinek a figyelmét pár dologra! 

Csikós Amanda, 7. b

Harmadik helyezés: Szabó Levente

„Intelmek, ha zengenek”

Nehéz tanácsokat adni ilyen fiatalon, de úgy gondolom, intelmeimet mindenki megfontolhatja.

Sok dolgot nem úgy látunk mi gyerekek, mint a felnőttek, persze valamiben egyetértünk. Szüleink, tanáraink tanácsait fogadjuk meg, az iskolában próbáljunk nyomot hagyni, példát mutatni a következő generációnak, szeretetben éljük meg mindennapjainkat!

Ha mindig felkészülünk becsületesen a másnapi tananyagra, nyugodt, tiszta lelkiismerettel indulhatunk az iskolába.

El tudnátok képzelni a mindennapjaitokat internet nélkül?

A mai fiatalok, köztük én is, sajnos, nem. Mivel az iskolai tananyag nagy része is már online történik, főleg most a Covid idején.

A mai generációnk snapchat, twitter, facebook, instagram rabjaivá válunk, váltunk. Már korán reggel az iskolai csoportok, osztálycsoportok a világhálón értekezünk, tanárainktól is ilyen módon kapjuk meg a tananyagot, a  szüleink pedig a jegyeinket  és egyéb bejegyzéseket. A régi, hagyományos, kézzel fogható papíralapú dolgok már megszűntek. Nem igazán jó úton haladunk! Pár évvel ezelőtt még kint játszottunk az utcán, játszótéren csapatokba verődtünk, mára már a felgyorsult világban a gyerekeknek sem jut idő semmire. Nem, vagy csak ritkán találkozunk barátainkkal, helyette a neten értekezünk egymással.  Offline életet kellene élnünk, mint szüleink és nagyobb testvéreink egy pár évvel ezelőtt. Barátainkkal közösen kellene egy szabad délutánt eltölteni kint a levegőn, sokat beszélgetni, kerékpározni, nevetgélni. Nem kell mindenkinek tudnia, hogy mit csinálsz a hétvégén a szüleiddel, esetleg hol jártál kirándulni, vagy mi volt az ebéd. Inkább felhőtlenül élvezni egymás társaságát szelfik nélkül.

Próbáljatok, próbáljunk telefon és internet nélkül boldog pillanatokat megélni. Higgyétek el, így is lehet élni!

Én ezeket a jótanácsokat szeretném adni a XXI. századi fiataloknak.

Videó az ünnepségről

Az „Intelmek, ha zengenek” c. pályázat eredményhirdetése 26:20-nál kezdődik.

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató