Purgel Zoltán honlapja
purgel.hu

A felejthetetlen holland vakáció

Ma „hozott fel” a Facebook egy 9 évvel ezelőtti emléket, amikor Hollandiában voltunk a Floriade kerti tematikájú nemzetközi kiállításon. (Ez az egyik legnívósabb kiállítás, amelyet tíz évente rendeznek meg. Vajon lesz-e jövőre?)

A képek láttán eszembe jutott egy kedves történet. Ugye Hollandia a kerékpáros közlekedés fellegvára, s gondoltam, hogy bérlek egy kerékpárt, hogy egy hosszabb túrát megtegyek a híres tulipánmezők mentén. Az előzményekhez hozzátartozik, hogy kerékpárbérlésben korábban már óriási tapasztalatot szereztem Óbudán – itt mindig olyan kis méretű női kerékpárt sóztak rám, amin úgy nézhettem ki, mint majom a köszörű kövön. Ráadásul bekérték az összes adatomat, lefénymásolták az igazolványaimat, s 20.000 Ft kauciót is kértek. Nos ez Hollandiában máshogyan működik.

Eindhoven-ben megkerestem egy kerékpárkölcsönzőt, s az óbudai tapasztalatok alapján már az üzletbe belépéskor rutinosan azzal indítottam, hogy nekem egy nagy kerékpárt adjanak. Rám nézett a Holland Úr, majd pár perc keresgélés után kihozott egy olyan nagy kerékpárt, amelyet még életemben sem láttam. 192 cm-es magasságommal konkrétan alig tudtam áttenni a lábam a vázon, s amikor felültem rá, nem ért le a lábam. Nem akartam visszautasítani, úgyhogy elfogadtam. Elmondta az Úr a nyitvatartásukat, s meglepetésemre semmilyen igazolványt, kauciót nem kért – csak azt kérdezte meg, hogy melyik hotelben szálltam meg.

Nagy élmény volt számomra kerékpározni Hollandiában, kiváló minőségű kerékpárutak vannak, s a kerékpáros közlekedésnek mindig prioritása van a forgalomban. Ha lesz Floriade jövőre, újra kerékpárt kölcsönzök „tulipánországban”.

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató