Purgel Zoltán honlapja
purgel.hu

Lásd, abból, ami messze el szállt, már alig egy kis emlék él

A legféltveőrzöttebb családi filmfelvételből közlök most egy rövidebb részt, amelyet Musa Sanyi bácsi 1978 tavaszán örökített meg Русь amatőr 8-as filmfelvevőjével.

A képkockákon a kisfiú én vagyok, „két hónap híján” kétévesen. A film első részén egy disznótoros reggeli képkockái láthatók, utána pedig unokatesóm, Ternai Zsuzsa 9 éves szülinapja. „Pohár csengett, zene zengett, oly gyönyörű nóta szólt” – s „csak” 45 év telt el, de mégis csodaszép emlék – „inkább álom, mint valóság”.

Bálintkámnak megmutattam a felvételt, s megkérdeztem tőle, hogy „szerinted ki ez a kisfiú a képen?” – Én! – mondta saját magára gondolva.

A film olyan jól visszatükrözi a régi idők hangulatát. Például a mai fiatalok nem tudhatják, hogy ezekben az években televízió csak kevés háztartásban volt. A felvételen az idősebbek estefelé mentek tévézni a rokonokhoz, beültek egymás mellé, s csendben nézték az adást. Akkoriban másak voltak az emberi kapcsolatok, egyszerűbb volt minden, több idejük volt az embereknek egymásra, erősebb volt az összetartás. Pedig nagyszüleim végig dolgozták az életüket, s megéltek két háborút, sok szörnyűséget, nehézséget, szomorúságot.

A képkockákon feltűnnek olyanok, akik már régen a szegvári temetőben pihennek. Purgel tatám, Purgel mamám (aki a hajamat fésüli), Deák tata, Deák mama, és ott van édesanyám is…

„Lásd, abból, ami messze el szállt, már alig egy kis emlék él.”

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató